Országos Magyar Vadászkamara (OMVK)Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV)

Jogszabályok

Hódmezővásárhelyi konferencia a joghézagokról

Anomáliák és joggyakorlat a vadászati igazgatást érintően címmel rendeztek tanácskozást Hódmezővásárhelyen. A szakmai programra öt megye, Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun- Szolnok és Heves megye vadászati vezetőit hívták meg.

Juhász Tünde kormánymegbízott nyitotta meg a rendezvényt, aki hangsúlyozta: a konferenciát a együttes gondolkodás, a párbeszéd és eszmecsere jegyében szervezték. A konferencia egyik vitaindító témáját Szél István, a vásárhelyi járási hivatal vadászati szakügyintézője vetette fel a kárt okozó állatok elejtésének engedélyeztetéséről, de beszélt a fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendelet joghézagairól is. Egyik felvetése szerint az autópálya nem lakott terület, de nem minősül vadászterületek sem. Viszont több alkalommal előfordult már, hogy vad tévedt oda, és balesetet okozott.
Felmerül a kérdés, hogyan lehet onnan legitim módon eltávolítani egy ilyen állatot. Vitathatatlan, a rendőrségi törvény egyik paragrafusa többnyire rendezi ezt a kérdést, úgy gondoljuk, mindenki megnyugtatására szolgálna, ha az említett joghézag, illetve a vadászterületen lévő, kárt okozó állatok elejtésének kérdését is szabályoznák – hangsúlyozta Szél István.
A konferencia másik kiemelendő témája a dúvadgyérítés volt. A vadászatra jogosultak kötelezettsége, hogy a vadgazdálkodási szempontból kártékony fajok egyedszámát csökkentsék, illetve elszámoljanak erről a vadászati hatóság felé.
A konferencián részt vett Gémes László, az Országos Magyar Vadászkamara Csongrád Megyei Területi Szervezetének frissen megválasztott elnöke is, aki megkérte a résztvevőket, hogy a vadászati joggal rendelkezők,
a hatóság, a tájegységi fővadászok és a vadászkamara között még szorosabb együttműködés alakuljon ki.

Forrás: Délmagyar

 

<< Vissza a cikkekhez

Aktuális lapszámaink

Ne maradjon le az érdekességekről!

Megrendelem